Aktiivihiilen vaihto Vilbyyn

Kokemukseni mukaan Vilbyn aktiivihiilen vaihtoväli on vuosi tai enemmän. Hiiltä tarvitaan n.7-8dl. Kustannukset vuositasolla on muutamia euroja. Itse maksan yhden Vilbyn hiilistä n.4€ vuodessa. 

Vaikka hiiltä ei vaihtaisi joka kasvatuksen välissä, kannattaa aktiivihiilisuodatin silti puhdistaa aika ajoin. Itse puhdistan suodattimen aina kasvatuksen välissä. Vilbyn ollessa tyhjänä otan virtajohdon irti ja kaadan hiilet astiaan tai pussiin. Hyvä tapa on sulkea pussi suodattimen ympärille jolloin hiilet menevät suoraan pussiin tai sitten käyttöön sopii mainiosti esimerkiksi salaattikulho tai vastaava. Vilby on kevyt joten kaataminen onnistuu ilman suurempia ongelmia. 

Aktiivihiilisuodattimen ollessa tyhjä tarkastan suodattimen pohjalla olevan suodatinkankaan ja imuroin sitä tarvittaessa. Kankaaseen kertyy huoneilmassa olevaa pölyä joka suuressa määrin hidastaa ilmavirtausta. Tarkastan ja puhdistan samalla tuulettimen ja muutenkin koko suodattimen sisuksen. 

Puhdistamisen jälkeen pistän kankaan takaisin suodattimen pohjalle. Tässä vaiheessa kannatta olla tarkkana että kangas menee oikein paikalleen. Muussa tapauksessa hiilet eivät pysy suodattimessa vaan putoavat valaisimen läpi Vilbyn sisälle. 

Kankaan ollessa paikallaan kaadan uudet tai vanhat hiilet takaisin. Suodattimen ei tarvitse olla ihan piripinnassa. Joskus jätän hiilet kokonaan laittamatta mikäli tuoksujen poistamiselle ei ole tarvetta. Kangas kannattaa silti pitää paikallaan mikäli kasvi tarvitsee pimeyttä. Vanhat hiilet voi laittaa energiajätteeseen käytön jälkeen. 

-J-

Takaisin blogiin