Vilby Green 1 - Käyttökustannukset ja energiatehokkuus


Vilby Greenin suunnittelussa hyvä energiatehokkuus oli yksi tärkeimpiä kriteereitä. Olisi helppoa suunnitella valaisin joka tuottaa paljon valotehoa ja joka kuluttaa paljon energiaa. Toisin sanoen valaisin olisi kallis käyttää ja sillä olisi suurempi hiilijalanjälki kuin energiatehokkaammalla valaisimella. Vaikeampaa on suunnitella valaisin, joka tuottaa paljon valotehoa ja on edullinen käyttää.

Vilby Greenin energiatehokkuus perustuu pääasiassa kahteen seikkaan. Laadukkaisiin komponentteihin ja valon hyvään hyödyntämiseen. Ledit joita Vilby Greenissä käytetään ovat markkinoiden energiatehokkaimpia. Siis paljon lumeneita vähillä wateilla. Myös ledin ajurin ja koko komponenttiketjun pistorasiasta lediin pitää olla kunnossa jotta hyvään energiatehokkuuteen päästään.

Energiatehokkuuden lisäksi osien pitää kestää aikaa. Jokainen ledi menettää hieman valotehoa ajan kuluessa jolloin energiatehokkuus huononee. Vilby Greenissä on vaihdettava ledi. Joten jos haluat päivittää ledin uuteen tai vaihtaa ledin muuten vaan, esimerkiksi haluat kokeilla eri tyyppistä valoa, opastan ledin vaihdossa ilmaiseksi tai vaihdan sen itse kohtuulliseen hintaan. Toinen kuluva osa on tuuletin. Jokainen mekaaninen osa kuluu käytössä. Sellaista tuuletinta ei ole olemassa, ainakaan järkevään hintaan, joka ei kuluisi. Tuuletin on myös vahdettavissa, niin kuin kaikki Vilby Greenin osat. Valitsin Vilby Greeniin tuulettimen joka on mahdollisimman pitkäikäinen, tehokas ja hiljainen. 

Tavoitteeni on että Vilby Greeniä ei tarvitsisi huoltaa kovin usein ja silloin kun huollon haluaa tehdä se on asiakkaalle edullinen. Vilby Greenin huoltoväli on vähintään kymmenen vuotta. Haluan tarjota huoltopalvelua jotta tuotteet pysyisivät mahdollisimman kauan käytössä, ja näin ollen tuotteiden hiilijalanjälki on pienempi.

Komponenttien lisäksi energiatehokkuuteen liittyy valon hyvä hyödyntäminen. Eli se että kasvivalaisin valaisee kasvia ja ideaali tapauksessa ei mitään muuta. Sitä varten Vilby Greenissä on suojatakki. Suojatakin sisäosa on heijastavaa materiaalia. Käytän Orca grow filmiä. Orca on yksi markkinoiden parhaista heijastavista materiaaleista jonka olen löytänyt. Ja koska valitsen aina parasta jos mahdollista, valitsin Orcan Vilby Greeniin. Muutamia Orcan ominaisuuksia on erittäin hyvä ja tasainen valonheijastavuus koko spektrin alueella, ei "hot spotteja", puhdistettava pinta joka ei homehdu ja kierrätettävä ekologinen materiaali. Orcan ehkä ainoa huono ominaisuus on että sen pintaan jää helposti jälkiä. Kasville sillä ei ole mitään merkitystä mutta ihmisen silmään pinnasta saattaa tulla epäsiistin näköinen, varsinkin ajan kuluessa. Sen takia suunnittelin suojatakista sellaisen että siihen voi vaihtaa uuden heijastavan materiaalin. Vaihto on superhelppoa. Voit ostaa, mistä haluat, uutta materiaalia metritavarana, leikkaat siitä saksilla oikean kokoisen palan ja vaihdat sen takkiin ilman työkaluja. Jos haluat käyttää Mylaria tai jotain muuta materiaalia niin se onnistuu kyllä. Näin suojatakin ikää on pidennetty ja sen päivittäminen ja huolto on helppoa kenelle tahansa. 

Myös muodolla on osansa energiatehokkuudessa. Vilby Greenin sylinterimäinen muoto heijastaa valon mahdollisimman tasaisesti ilman pimeitä nurkkia. Kasvi kasvaa ikään kuin valaisimen heijastimen sisällä. Voiko tehokkaampaa ratkaisua olla? 

Lopuksi vähän konkretiaa käyttökustannusten osalta. Esimerkki on kuvitteellinen kuudentoista viikon kasvutapahtuma siemenestä sadonkorjuuseen. Siinä on vegetystä ja kukitusta. Se mukailee luonnon mallia jossa kevään ja kesän päivä on pidempi ja syksyä kohti pimeys lisääntyy. 

Oletetaan että maksat sähköstä 14c/kWh. (voit muuttaa lukeman vastaaman todellista hintaa jonka maksat sähköstä ja sen siirrosta)

Kaava jolla lasken on esimerkiksi 30 (päivää / kk) x 18 (valo päällä vuorokaudessa) x 40W (Vilby Greenin täysi teho) / 1000 (kilolla)  x 14 (sähkönhinta sentteinä)  / 100 (saadaan euroja) = 1,44€/kk (käyttökustannus kuukaudessa)

siis 30 x 18 x 40 / 1000 x 14 / 100 = 1,44€/kk

 

Vaihe 1. Ensimmäisen viikon valo on 24 tuntia vuorokaudessa päällä. Siemen itää lämpimässä Vilbyn sisäilmassa ja nouseen pintaan viikon lopulla.

7 x 24 x 40 / 1000 x 14 / 100 = 0,94€

Vaihe 2. Kasvia vegetetään neljä viikkoa valojaksolla 18 tuntia valoa ja 6 tuntia pimeää. Eli 18/6.

28 x 18 x 40 / 1000 x 14 / 100 = 2,82€

Vaihe 3. Vegen eli kesän jälkeen alkaa tulla syksy ja kasvi tekee kukkaa tai hedelmää valojaksolla 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää eli 12/12. Tämä vaihe kestää kahdeksan viikkoa. 

56 x 12 x 40 / 1000 x 14 / 100 = 3,76€

Vaihe 4. Lopuksi kasvattaja päättää käyttää Vilby Greeniä sadon kuivaamiseen, (esimerkiksi chilipalkojen tai yrttien kuivaamiseen Vilby Greenin verkon päällä) Valojakso on 24 pimeää eli 0/24. Virran kulutus on vähäistä ilman valoa. 

7 x 24 x 3 / 1000 x 14 / 100 = 0,07€ 

Koko kasvatuksen pimeän ajan sähkönkulutus on 15 x 0,07€ = 1,05€

Koko esimerkkikasvatus, 16 viikkoa tai 4 kuukautta maksaa sähkön osalta n. 8,64€

Sähkönkulutuksen hinta, keskiarvo:

Päivässä = 0,077€

Viikossa = 0,54€

Kuukaudessa / 30 pv = 2,31€

Vuodessa / 365 pv = 28,16€

Tämä esimerkkikasvattaja korjaa  3,25 satoa vuodessa yhden sadon maksaessa sähkön osalta 8,64€.

Multa, ravinteet, suodatin ja siemen lisäävät kustannuksia joitain euroja. Riippuen tietenkin kasvattajan valinnoista. 

- JuhaR -