Vilby Greenin tarina

Kuinka paljon on tarpeeksi? Paljonko todella tarvitset? Näihin kysymyksiin olen etsinyt vastauksia niin kauan kuin muistan. Mikä on oleellista ja miksi? Olen ollut minimalisti ja olen vieläkin. En tosin niin ehdoton kuin joskus. Nykyään minulla on enemmän kuin yksi kynä. Enemmän kuin yksi lusikka, haarukka ja veitsi. Ehdottomuus on raskasta, mutta kohtuullisuus kaikessa tuntuu tylsältä. Kaipaan kapinaa. Siksi kapinoin.

Olen muotoilija. Muotoilija on palvelija, niin kuin melkein kaikki ovat. Muotoilija palvelee ihmistä teollisuuden kautta. Teollisuuden intressit tosin voivat olla ristiriidassa muotoilijan intressien kanssa. Silloin lopputuloksena on puutteellista muotoilua. Puutteellista palvelua. Toisin sanoen paskoja tuotteita ja palveluita. Monet niistä voisi jättää tekemättä.

Muotoilijana olen jotain insinöörin ja taiteilijan välimaastossa. Rakastan ymmärtää asioita. Innostun tekniikasta ja häkellyn taiteesta. Taide on sielun ravintoa ja joskus tekniikka lähentelee taidetta. Kauan kielsin insinöörin sisälläni. Se rajoitti minua. Kielto siis. Niin kuin kiellot rajoittavat. 

Olen yrittäjä. “Yrittäjä” sana on kamala, mutta en keksi parempaakaan. Sanat ovat minulle vaikeita. Vaikka rakastan kirjoja. Hyviä tarinoita. Mieluiten scifiä. 

The Indie Manufacturing companyn kautta toteutan itseäni. Suunnittelen mahdollisimman kompromissittomasti, mahdollisimman täydellisesti. Valmistan niin kuin haluan. Taistelen ainoastaan itseni kanssa budjetista ja usein muotoilija-minä voittaa yrittäjä-minän. Laatu on tärkeämpää kuin raha. Haluan suunnitella jotain mistä voin olla ylpeä. Haluan tehdä jotain niin hyvin kuin osaan. Se on elämäni tarkoitus. Tässä ajassa. Toteuttaa itseäni mahdollisimman rehellisesti. 

Vilby Green on syntynyt kaikesta tästä. Se kapinoi jos haluat sen kapinoivan. Se on tehty laadusta tinkimättä. Se on minimalistinen, mutta ei askeettinen. Siinä on kaikki tarpeellinen eikä mitään ylimääräistä. Se kunnioittaa luontoa. Se on suunniteltu kestämään. Sen voi korjata jos se hajoaa. Jos kunnioitat sitä ja pidät siitä huolen. Voit käyttää sitä elämäsi loppuun asti. 

 

JuhaR 

muotoilija