Vilbyn tarina

Vilbyn tarina alkaa vuodesta 2014 jolloin opiskelin muotoilua Lahden Muotoiluinstituutissa. Olin kiinnostunut omavaraisuudesta, minimalismista ja ihmisen vapaudesta valita ja toteuttaa itseään. Pohdin paljon kuinka saisin nämä arvot pysyväksi osaksi elämääni. Vähitellen ymmärsin että voisin suunnitella jotain joka auttaisi meitä kaikkia jotka jakavat samat omavaraisuuden ja valinnan vapauden arvot. 

Määritin suunniteltavalle tuotteelle ehdot jotka tulisi täyttyä. Tuotteen tuli olla laadukas ja sen piti palvella käyttäjäänsä parhaalla mahdollisella tavalla. Sen pitäisi olla kestävän kehityksen mukainen. 

Vilby alkoi hahmottua. Ensimmäinen malli olisi pienin mahdollinen kotikasvatukseen soveltuva laite. Se sisältäisi valaisimen, ilmanvaihdon ja yksinkertaisen tavan ajastaa valon päällä oloa. Mikäli käyttäjällä olisi tarve suodattaa ilmasta tuoksuja, sekin pitäisi onnistua. Vilbyn pitäisi myös kestää aikaa ja olla huollettavissa. Vilbyä ei heitettäisi pois. 

Useiden epäonnistumisten jälkeen sain kaikki palaset loksahtamaan paikalleen. Olin löytänyt muodon ja materiaalit. Komponentit jotka olisivat markkinoiden laadukkaimpia. Valmistus tulisi tapahtumaan Suomessa. Käsityöperinteitä ja moderneja tekniikoita hyödyntäen. 

Nyt Vilby 1 Proto on valmis ja myynnissä. Matka on ollut pitkä. Se on vaatinut tuhansia tunteja työtä ja aikaa, puhumattakaan muista resursseista. Silti Vilbyn tarina on vasta alussa. Olen onnellinen että olen valinnut tämän tien. Se ei ole helpoin tie mutta se on minun tie. Vilby on osa suomalaista kotikasvatuskulttuuria ja tarkoitukseni on jatkaa tätä työtä.

Kiitos että käytit aikaa tämän lukemiseen. 

- J -